Tutaj powinien być opis

Gimnazjaliści z klas II na warsztatach kulinarnych na "Blichu"

10 kwietnia 32 uczniów klas II wraz z wychowawcami byli na warsztatach kulinarnych w RCKU Blich. Podzieleni na dwie grupy zostali przydzieleni do dwóch pracowni, w których pod opieką uczniów III klas technikum przygotowywali pyszności. W ciągu 3 godzin uczestniczyli w przygotowywaniu ciasta makaronowego i drożdżowego oraz naleśników. Dla większości naszych drugoklasistów te niby proste czynności były nie lada wyzwaniem. No bo wcale nie tak łatwo utoczyć bułeczkę z lepkiego ciasta, czy zrobić ciasto na makaron. Nawet wybijanie jajek wcale nie jest takie proste. Bo przecież trzeba uważać, by skorupka nie wpadła tam gdzie nie powinna.

Trzy godziny spędzone w pracowniach żywieniowych wymagało od gimnazjalistów koncentracji uwagi oraz przełamania wielu barier. Wykonując konkretne czynności dowiadywali się o wartości odżywczej poszczególnych składników oraz ich wpływie na zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie.

Na zakończenie była degustacja przygotowanych produktów , były więc naleśniki z dżemem, ciepłe bułeczki z pastą groszkową i makaron z sosem warzywnym. Pyszności te smakowały przeeeeepysznie, bo były samodzielnie wykonane. Po posiłku była jeszcze nauka układania serwetek, nakrywania stołu.

Bardzo pożytecznie spędzony czas. Polecamy innym. Dla nas był to jeden z punktów realizowanego projektu „Żyj smacznie i zdrowo”

W ramach tego projektu wcześniej – 12 marca w naszej szkole gościły uczennice z koła żywieniowego z IV klasy tej szkoły. przedstawiły bardzo ciekawą prezentację o chorobach wynikających z błędów żywieniowych (bulimia, anoreksja, otyłość). Przywiozły ze sobą zdrowe ciasteczka zbożowe, które gimnazjaliści mogli wygrać  w przeprowadzonym na zakończenie quizie.

Mamy nadzieję, że ta owocna współpraca z popularnym Blichem będzie dalej trwać.