
Gimnazjaliści z Błędowa na warsztatach kulinarnych
Pierniczki, rogaliki i pizza królowały dziś (12.11) w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu. Młodzież z popularnej „Hotelarskiej” poprowadziła lekcję gotowania dla młodszych kolegów z Błędowa.
Warsztaty kulinarne prowadzone przez uczniów łowickiego technikum organizowane są już od kilku lat. Tym razem z zaproszenia skorzystali drugoklasiści z Gimnazjum w Błędowie. Kilkunastoosobowa grupa z pomocą swoich starszych kolegów i przyszłych kucharzy z „Hotelarskiej” przygotowywała pierniczki, rogaliki i pizzę.
- To proste przepisy, które można później zastosować w domu - przyznaje Jadwiga Wiśniewska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w szkole przy ul. Powstańców 1863 r. Zaproponowane dania są stosunkowo łatwe do przyrządzenia, zadbano też o zdrowe składniki. Dodajmy w tym miejscu, że obie placówki należą do Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
Jak przyznała opiekunka gimnazjalistów Ewa Piorun, uczniowie wkrótce staną przed wyborem szkoły średniej. - Uczestnicząc w zajęciach uczniowie widzą szkołę z drugiej strony, co może pomóc w wyborze dalszej nauki - powiedziała nam anglistka z Błędowa. Po jej podopieczni mieli jeszcze zwiedzić szkołę.
Kierownik szkolenia praktycznego w ZSP nr 3 Bożena Felczyńska-Pieklak wyjaśnia, głównym celem warsztatów jest pokazanie jak naprawdę wygląda kształcenie zawodowe. Dzisiaj praktyczne zajęcia w kuchni poprowadzili uczniowie drugich klas technikum żywieniowego i usług gastronomicznych.
Tekst i zdjęcia za:
lowicz24.eu: http://www.lowicz24.eu/index.php/wiadomosci/l24/8433-gimnazjalisci-z-bledowa-na-warsztatach-kulinarnych
Informacja o niniejszym wydarzeniu pojawiła się również na łamach Nowego Łowiczanina: http://www.lowiczanin.info/edukacja/wydarzenia/-Uczniowie-z-Bledowa-robili-pizze-w-ZSP-nr-3/