
Kupuj i sprzedawaj odpowiedzialnie
We wtorek 28 lutego b.r. młodzież z klasy trzeciej gimnazjum gościła w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych na Blichu, gdzie wzięła udział w warsztatach realizowanych w ramach projektu „Zasady dokonywania zakupów, uczciwy handel i racjonalna konsumpcja w świetle poszanowania naturalnego środowiska i jego rozwoju". Na początek uczniowie obejrzeli prezentację o zrównoważonym rozwoju w wykonaniu koordynatora projektu pani Ireny Chorążki. Jednym z omawianych zagadnień były prawa konsumentów, do których należą:
- Prawo do ochrony zdrowia i bezpieczeństwa
- Odpowiedzialność za produkt
- Bezpieczeństwo produktu
- Prawo do informacji
- Ochrona konsumenta przed informacją naruszającą jego prywatność
- Ochrona konsumenta przed uciążliwą reklamą
- Zakaz informacji wprowadzającej w błąd
- Informacje na temat żywności
- Oznaczanie tzw. "produktów GMO"
- Prawo do ochrony interesu ekonomicznego
- Prawo do reprezentacji swoich interesów
Kolejnym punktem wizyty były warsztaty kulinarne, podczas których gimnazjalistami mogli liczyć na pomoc uczniów z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zostały zaprezentowane m. in. potrawy otrzymywane w sposób molekularny. Jest to połączenie wiedzy i umiejętności, to pewien rodzaj eksperymentu, z którym miała możliwość zmierzyć się młodzież naszej szkoły pod okiem starszych kolegów. Uczniowie przygotowali deser składający się ze spaghetti otrzymanego z soku marchwiowego, cząstki melona, owocowego kawioru z nutą ziemi jadalnej. Ponadto uczestnicy warsztatów obejrzeli różne drinki bezalkoholowe spowite w unoszącej się mgle. Te sposób przygotowywania żywności to niewątpliwie kulinarna ciekawostka.
Na zakończenie prezentację o szkole na Blichu przedstawił Adam Sadowski z III klasy technikum technologii żywności. Po obiektach szkolnych oprowadziły młodszych kolegów: Patrycja Kania i Karolina Muras z III klasy TTŻ oraz Ania Kępka i Gabrysia Foks z I klasy TŻiUG. Bardzo przyjemnie było spotkać prawie w każdej klasie naszych absolwentów, którzy stanowią dosyć duży procent uczniów szkoły na Blichu.