Tutaj powinien być opis

WARSZTATY KULINARNE W BEDNARACH

W dniu 30 maja 2017 roku zorganizowano dwa wyjazdy na warsztaty kulinarne do Karczmy Bednarskiej. O godzinie 9;00 klasa III sp i IV robiły pizzę, natomiast klasy I i II sp robiły pierogi. Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały w ramach projektu " na tropie zdrowej żywności" . Wszyscy uczestnicy - uczniowie świetnie sobie radzili z przygotowaniem ciasta na pizzę i pierogi, a następnie przygotowywali farsz. Kazde dziecko na zakończenie spotkania kulinarnego miało szansę zjedzenia tego co przygotowano. Urozmaiceniem zajęć był wykład na temat pochodzenia pizzy i pierogów. Pani prelegentka mówiła, że pizza to  potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pierogi natomiast to danie, uważane przez Polaków za klasyczną, narodową potrawę. Jemy je dość często, zarówno na słodko, jak i na słono. Pierogi mają również specjalne miejsce na stole wigilijnym, jako jedna z 12 tradycyjnych potraw.

Jesteśmy przekonani, że nabyte umiejętności naszych uczniów wykorzystają oni w swoich domach.